Regionaal Crisisnetwerk bestaat 30 jaar

Regionaal Crisisnetwerk bestaat 30 jaar

Het Regionaal Crisisnetwerk viert in 2024 zijn dertigste verjaardag. Op 18 april vindt er een netwerkmoment plaats, in de aanloop hiervan kan je hieronder interviews lezen met de partners binnen het RCK. Veel leesplezier.

Afbeelding

Politiezone Vlas, actief in Kortrijk, Kuurne en Lendelede, is een van de partners binnen het Regionaal Crisisnetwerk (RCK). Coördinator Liesbet Benoit werkt nauw samen met de dispatch, die uit 12 personen bestaat. "We zijn altijd bereikbaar", is te horen bij de dispatchers. "Toch worden we vooral na 17 uur met crisissituaties geconfronteerd, buiten de kantooruren dus."

Win-winsituatie

"We krijgen regelmatig te maken met personen die door omstandigheden plots geen dak meer boven hun hoofd hebben. Dan zijn wij als dispatching de eerste filter, een buffer voor de hulpverleners. Wij kijken namelijk of de persoon onder invloed is van alcohol of drugs. Is dat zo, dan kan er voor ons geen sprake zijn van RCK. Ook voor iemand die illegaal in ons land verblijft, zijn we heel streng. De vierde voorwaarde is dat de persoon in kwestie een band heeft met de regio."

"Het hoeft wellicht gezegd niet dat, hoewel de politie en RCK twee verschillende werelden zijn, we eigenlijk hetzelfde cliënteel hebben. Dat is wel eens een voordeel. Als iemand in aanmerking komt voor RCK, maar die persoon heeft nog een openstaand dossier bij ons - hij of zij staat bij ons bijvoorbeeld geseind als een verdwijning - dan kunnen we dit meteen in orde brengen. Zo creëer je een win-winsituatie."

Niet in de kou blijven staan

"We worden als politiezone Vlas ook regelmatig uitgenodigd voor de kerngroep. Dat is interessant voor ons omdat je over - geanonimiseerde - dossiers verschillende meningen hoort. Daaruit leer je als dispatcher ook."

"Als politiezone zien we zeker de meerwaarde van het regionaal crisisnetwerk. De samenwerking met coördinator Liesbet is na al die jaren gegroeid. We begrijpen elkaar, hebben soms maar een half woord nodig om te weten wat de ander wil zeggen. Wel ligt de eindbeslissing om iemand tot RCK toe te laten bij haar, al geven wij haar altijd advies. Hoe dan ook hebben we vertrouwen in RCK, dat via het crisisbed een opstap is naar begeleiding. Zo blijft een persoon in een crisissituatie zowel letterlijk als figuurlijk niet in de kou staan."