In het kader van financiële redzaamheid bestaan er heel wat tools voor hulpverleners. We sommen er hieronder een aantal op.

Website schuldenvrij

Schuldenvrij is een initiatief van CEBUD. Deze website bundelt inzichten en hulpmiddelen die bijdragen tot (meer) financiële redzaamheid.

De website focust op hulpverleners, maar biedt (advocaten-)schuldbemiddelaars, gerechtsdeurwaarders, arbeidsrechters, consumenten en cliënten in budget- en schuldhulpverlening informatie die relevant is voor (meer) financiële redzaamheid.

     Ga hier naar de website

 

Autometafoor

BIZ West-Vlaanderen ontwierp een 'autometafoor' over de weg die de cliënt aflegt en over de hulpverleningsrelatie met de cliënt. Het gaat om een aantal kaartjes. In het bestand hieronder staat ook de nodige uitleg over de opbouw van de metafoor.

     Download hier de autometafoor

 

Tussenbladen

BIZ ontwierp een aantal heel interessante 'tussenbladen' over thema's als wonen, het gezin, facturen. De focus ligt op het bewaren van documenten en andere gegevens.

     Download hier de tussenbladen

 

Kalender

In samenwerking met het Welzijnshuis Waregem maakte BIZ West-Vlaanderen een tijdloze kalender. Daarop kan iemand belangrijke data noteren, zoals verjaardagen maar ook data waarop facturen betaald moeten worden.

Bovendien staan er op de kalender een aantal tips vermeld die je helpen om geld te besparen.

     Download hier de kalender

 

In groep aan de slag

BIZ wil financieel kwetsbare personen ondersteunen in het proces naar duurzaam budgetmanagement via een groepsaanbod dat complementair is aan de individuele hulpverlening.

Tijdens onze thematische groepsmodules oefenen deelnemers allerlei competenties in en wisselen ze tips en ervaringen uit binnen een veilige groepssfeer. Dit gebeurt onder begeleiding van een vormingswerker die verbonden is aan BIZ.

Welke thema's?

  • 'De dag door met mijn leefgeld' - driewekelijkse bijeenkomsten van 3 uur
  • 'Budget in-over-uit zicht' - vijfwekelijkse bijeenkomsten van 3 uur
  • 'Gezond & budgetvriendelijk koken' - vierwekelijkse bijeenkomsten van 3 uur

Wat biedt BIZ aan?

  • Begeleiding in de opstart
  • Promotiemateriaal om deelnemers te werven
  • 3 uitgewerkte modules
  • Begeleiding door een ervaren freelancer
  • Alle tools

Interesse om in groep aan de slag te gaan in jouw OCMW of in het CAW? Contacteer ons via BIZ@welzijn13.be.