Boeiende trefdag dak- en thuisloosheid bij vrouwen

Eén derde van de dak- en thuisloze personen in Zuid-West-Vlaanderen is een vrouw. Toch blijven hun specifieke noden en behoeften vaak onderbelicht. De ervaringen van vrouwen verschillen nu eenmaal van die van mannen. Intrafamiliaal geweld, onveiligheid, menstruatiearmoede, overlevingsseks ... We hebben nog veel te leren wat betreft genderresponsief werken.

Op 12 juni 2023 organiseerden W13 en CAW Zuid-West-Vlaanderen daarom een trefdag dak- en thuisloosheid bij vrouwen in CC De Steiger in Menen.

     Getuigenissen

De voormiddag stond in het teken van inspirerende en confronterende getuigenissen. Frank Samaille van het Huis van Welzijn Harelbeke bracht het verhaal van Judith, een casus uit de regio. Daarna kwam Ronja Bruijns aan het woord. Deze Nederlandse is ervaringsdeskundige en bracht - rechttoe rechtaan - haar verhaal toen ze als jonge vrouw dakloos was.

De voormiddag werd afgesloten door Kadans Wonen Antwerpen. Deborah Van Laer (therapeute en ervaringsdeskundige bij Kadans Wonen Antwerpen en auteur van het boek 'Van Hooker Tot Healer'), samen met Sevilay Bicer (ex-dakloze/hoopverlener) en Elke Derre (casemanager/ begeleidend ervaringswerker) brachten hun genderresponsief programma spoor V (o.a. met vrouwengroepen onder leiding van ervaringsdeskundigen).  

     Workshops/inspiratiesessies

In de namiddag vonden er vier workshops/inspiratiesessies plaats: 1. Trauma informed care onder leiding van oriënteringspunt Vesta; 2. IFG en beveiligde opvang onder leiding van CAW Zuid-West-Vlaanderen; 3. Seksueel geweld en tienerpooiers onder leiding van Payoke; 4. Kwetsbaarheden van vrouwen op straat onder leiding van Kracht.Wonen.  

     Presentaties en fiche

Alle presentaites van de trefdag kan je hieronder downloaden. W13 en CAW Zuid-West-Vlaanderen stelden ook een fiche voor hulpverleners samen met een aantal tips over hoe om te gaan met vrouwen in een precaire woonsituatie. Die fiche kwam tot stand samen met de doelgroep en vind je hieronder.

 

     Fiches met suggesties over om te gaan met vrouwen in een precaire woonsituatie

 

Contactgegevens van sprekers en organisaties