VACATURE Brugfiguur secundair onderwijs, regio Kortrijk

VACATURE Brugfiguur secundair onderwijs, regio Kortrijk

CONTRACTUEEL – voltijds

Regio Kortrijk

 

Je job:

Als brugfiguur secundair onderwijs verbind je drie werelden: de thuiscultuur van jongeren én hun gezin; de onderwijscultuur; de ruime samenleving. Je fungeert als aanspreekpunt, vertrouwenspersoon en ondersteuner voor jongeren en hun gezin in een kwetsbare situatie.

Je staat er niet alleen voor:

  • je werkt samen in een nieuw regionaal en innovatief team van gemotiveerde brugfiguren secundair onderwijs;
  • je gaat heel lokaal aan de slag, in de scholen en in de lokale besturen die reeds ervaring hebben met de brugfigurenwerking;
  • je werkt samen met schoolinterne organisaties en scholen die zich engageren om met brugfiguren secundair onderwijs aan de slag te gaan;
  • een ruimer netwerk van lokale en regionale partners in de schoot van W13, de welzijnsvereniging van 14 OCMW’s en het CAW Zuid-West-Vlaanderen.

 

Je profiel:

  • Voor de invulling van de vacature worden alleen kandidaten toegelaten met een bachelordiploma. Kandidaten zonder bachelordiploma kunnen zich ook kandidaat stellen indien zij minimum 2 jaar relevante ervaring kunnen voorleggen.

  • Indien er bij het afsluiten van de inschrijvingen minstens 25 geldige kandidaten zijn, volgt een preselectie op basis van onderstaand criterium:

Elke kandidaat, ook diegene met een bachelordiploma, moet in dit geval aantonen dat hij/zij over de nodige ervaring (minimum 2 jaar) beschikt op het vlak van outreachend, ondersteunend en krachtgericht werken.

  • Werk je bij een van de deelgenoten van W13? We bespreken met jouw huidige werkgever de voorwaarden en of een ter beschikkingstelling gedurende de projectperiode mogelijk is.

  • Je bent gemotiveerd om met jongeren tussen de 12 en de 18 jaar én hun gezin (in een kwetsbare situatie) aan de slag te gaan en vanuit hun kracht en op hun vraag samen te zoeken naar oplossingen. Je bent een verbinder en netwerker, met een luisterend oor. Je staat open om in een nieuwe innovatieve context aan de slag te gaan en in ruim partnerschap te werken? Stel je dan zeker kandidaat voor de regionale pool van brugfiguren secundair onderwijs.

 

Wij bieden:

Een boeiende en maatschappelijk belangrijke job, met veel uitdagingen en verantwoordelijkheden; een aantrekkelijke verloning op B1-B3-niveau met extralegale voordelen (maaltijdcheques, 2de pensioenpijler, hospitalisatieverzekering, fietsvergoeding, terugbetaling openbaar vervoer).

Een contract van onbepaalde duur maar afhankelijk van de projectmiddelen.

 

Interesse?

Wij verwachten je motivatiebrief en uitgebreid CV, met een kopie van je diploma en het ingevulde sollicitatieformulier, uiterlijk op zondag 9 juni 2024,  gericht aan vacatures@welzijn13.be.

Alle kandidaten dienen in het kader van het werken met minderjarigen ook een uittreksel uit het strafregister te bezorgen (“Model Artikel 596.2”).

 

Info:

Bij vragen over de inhoud van de functie of de selectieprocedure kan je contact opnemen met Petra Demeyere, innovator W13 via petra.demeyere@welzijn13.be - 0499 77 90 80.

Functiebeschrijving en competentieprofiel
  1. Identificatiegegevens

Functietitel

           

Brugfiguur secundair onderwijs

Contractueel

 

voltijds- deeltijds

Niveau

 

B

Graad

 

B1-B3

Contract

 

Onbepaalde duur

 

  1. Positionering in het organogram

Leiding krijgen van

          

Teamverantwoordelijke

Collega’s in de functie

 

Regionale pool van brugfiguren secundair onderwijs

Brugfiguren lager onderwijs

  1. Doel van de functie

Als brugfiguur secundair onderwijs maak je de brug tussen gezinnen (jongeren en hun ouders) in een kwetsbare situatie, de schoolcultuur en de samenleving (bv. de ruime dienstverlening en bestaande welzijnsdiensten). Je werkt vraaggericht en op maat van de jongeren en hun ouders: je ondersteunt hen in een heel concrete vraag (bv. het juist interpreteren van lessenroosters, briefwisseling, ondersteuning bij een oudercontact… ) en verwijst indien nodig door naar schoolinterne en -externe partners. Je blijft voor hen hun vertrouwensfiguur en aanspreekpunt.  

Je werkt voor het uitvoeren van deze opdracht samen met:

  • een regionaal team van brugfiguren secundair onderwijs. Jullie delen de ervaringen en expertise rond concrete casussen en wisselen methodieken uit.
  • de lokale besturen en de bestaande teams van brugfiguren (lager) onderwijs binnen de eerstelijnszone Kortrijk. Dit is ook jouw standplaats van waaruit je werkt.
  • de scholen en de schoolinterne diensten. Je gaat als brugfiguur outreachend in scholen aan de slag waar de kwetsbaarheid van leerlingen hoog is. Scholen kunnen ook beroep doen op jou wanneer er een concrete vraag is (flexibel aanbod). Daarnaast werk je ook samen met het CLB en het schoolteam (directie, leerkrachten, leerlingenbegeleider …).
  • het ruimer aanbod van (welzijns)diensten: je brengt de sociale kaart binnen en zorgt voor een warme doorverwijs naar de bestaande dienstverlening.

Jouw opdracht kadert binnen het goedkeurde project “Plan Samenleven” waarbij we in de schoot van W13 een nieuwe regionale pool van brugfiguren secundair onderwijs willen uitrollen. W13 is de welzijnsvereniging van de 14 lokale besturen in de regio Zuid-West-Vlaanderen (Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke, en Zwevegem) en het CAW Zuid-West-Vlaanderen.

 

  1. Resultaatsgebieden

Het takenpakket van de brugfiguur secundair onderwijs bestaat uit volgende resultaten:

 

Je werkt outreachend in scholen met een hoge nood en legt de brug tussen het gezin- het onderwijs en welzijn 

  • Je bent aanwezig op school en detecteert vanuit het outreachend werken en de vertrouwensband noden. Je bent een toegankelijk aanspreekpunt voor jongeren en hun gezin.
  • Je spoort actief onderbescherming op via jouw aanwezigheid en via de samenwerking met de directie, leerlingenbegeleiders, zorgcoördinatoren, het CLB, het lerarenteam …
  • Je werkt vraaggericht en op maat van de jongere én het gezin.
  • Je voert verkennende gesprekken met ouders/jongeren (op school of via huisbezoek) bij gesignaleerde problematische situaties. Je staat in voor een duidelijke vraagverheldering; de hulpvraag is duidelijk (financiële noden, wegwijs maken in administratie, psychosociale ondersteuning …).  
  • Je onderneemt actie bij iedere (hulp)vraag. Je beantwoordt en behandelt individuele vragen en klachten, speelt deze door of verwijst correct door. Je werkt samen met de schoolinterne diensten en je leidt toe naar de juiste dienstverlening en dit in functie van de (hulp)vraag. Je bereidt jongeren (en hun gezin) voor op het gesprek met de organisatie en introduceert/neemt hen mee naar het gesprek.
  • Je blijft in het traject de vertrouwenspersoon van de leerlingen en het gezin. Je blijft de belangen behartigen van de jongeren en bij uitbreiding het gezin. Hulpverlening wordt niet als verplichtend aanzien. Je blijft ook discreet. 
  • Je brengt als de sociale kaart binnen in de scholen en legt de link naar de schoolexterne organisaties
  • Je zoekt naar goede toegangspoorten naar het gezin en de leerlingen (bv. huisbezoeken, aanwezigheid oudercontacten,…).

Je speelt in op de noden van de leerlingen, het gezin en het ruimer schoolteam

  • Scholen en leerlingen kunnen - afhankelijk van de noden - een beroep doen op het aanbod van de regionale pool brugfiguren en de partners. Dit is bv. het geval voor scholen waar de kwetsbaarheid van leerlingen niet hoog is en er eerder een mobiel en flexibel aanbod nodig is in plaats van een meer permanentere inzet van een brugfiguur.
    Je speelt als brugfiguur in op deze vragen en brengt het bestaande aanbod van partners binnen (bv. individuele begeleiding, vormingen, aanbod CAW Zuid-West-Vlaanderen …).
  • Je vervult een brugfunctie (kunnen bemiddelen, verstaanbaar maken, hertalen) tussen ouders/jongeren en relevante andere partijen (leerkrachten, zorgpersoneel, welzijnsorganisaties, hulpverleningsinstanties …).
  • Je ondersteunt ouders/jongeren en begeleidt hen naar en tijdens ontmoetingsmomenten op school (oudercontacten, infomomenten, ).
  • Je informeert ouders/jongeren en motiveert hen om deel te nemen en biedt ondersteuning bij deelname aan inspraak- en overlegmomenten (bv. oudercomité, ouderwerkgroepen, schoolraad, leerlingenraad, … )

Je brengt de expertise binnen in het schoolteam met als doel dat het schoolbeleid aandacht heeft voor het kansrijk opgroeien

  • Het is belangrijk dat er vanuit de school ook “goodwill” is om het schoolbeleid structureel te veranderen en af te stemmen op de noden van jongeren in een kwetsbare situatie. Je krijgt het mandaat om binnen de school aan de slag te gaan, de school zet jouw expertise in om barrières weg te werken en een maximale schoolparticipatie te voorzien (introduceren van nieuwe communicatiemogelijkheden met de ouders, ouderbetrokkenheid, warme ontmoeting, informele contacten,…). In samenwerking met de school stel je een actieplan op en dit op basis van deze doelstellingen.  

Je ontwikkelt binnen de regionale pool brugfiguren een nieuwe aanpak, een nieuwe methodiek en dit in ruim partnerschap met aandacht voor lokaal maatwerk

  • Je koppelt de resultaten terug in het team, je bespreekt open wat er goed loopt en wat minder.
  • Je werkt samen met lokale partners (brugfiguren lager onderwijs, lokale besturen,…).
  • Je verbindt de bestaande dienstverlening.

 

  1. Kennis
  • kennis van de sociale kaart en basiskennis over de kansarmoedeproblematiek, inzicht in het algemene welzijnswerk
  • inzicht in het onderwijssysteem, inzicht in economische en sociale structuur van de samenleving, diverse methodieken en werkvormen m.b.t. veranderingsprocessen
  • Talen: mondeling en schriftelijk correct Nederlands, basiskennis Frans en Engels
  • PC-vaardigheid en vlot gebruik telecommunicatie
  • andere: bereidheid eigen vervoermiddel (auto, fiets, e.a.) te gebruiken voor dienstverplaatsingen en occasionele bereidheid buiten de kantooruren te werken

  1. Competenties

1. Kerncompetenties

Cluster informatieverwerkend gedrag

  • Probleemanalyse

Het duiden van een probleem in zijn verbanden en op een systematische wijze op zoek gaan naar bijkomende informatie om het probleem op te kunnen lossen.

  • Flexibiliteit

Gedrag en aanpak aanpassen in functie van de situaties waarin je je bevindt en van de personen met wie je geconfronteerd wordt, met het oog op het bereiken van het vooropgestelde doel.

Cluster probleemoplossend gedrag

  • Klantgerichtheid

Acties afstemmen op de gevoeligheden, behoeften en wensen van interne en externe klanten, ook wanneer die niet rechtstreeks geuit worden.

  • Overtuigingskracht

Instemming krijgen van anderen voor een mening, activiteit of product door gepast gebruik te maken van beïnvloedingsmethodes. Dit door gebruik te maken van goed onderbouwde argumenten en door autoriteit.

Cluster persoonsgebonden gedrag

  • Leervermogen

Nieuwe informatie opnemen, efficiënt verwerken en effectief toepassen.

  • Optreden

In verschillende situaties een sterke en geloofwaardige eerste indruk maken en die behouden.

  • Integriteit

Algemeen aanvaarde sociale en ethische normen volgen.

Cluster beheersmatige vaardigheden

  • Plannen en organiseren

Structuur aanbrengen in tijd en ruimte; prioriteiten stellen bij het aanpakken van problemen.

  • Voortgangscontrole

De voortgang van processen en taken opvolgen.

  • Doorzettingsvermogen

Ondanks tegenstand zich blijven inspannen tot het doel bereikt is of tot het redelijkerwijze niet meer bereikt kan worden.

Cluster interactief gedrag

  • Samenwerken

Een actieve bijdrage leveren aan een gezamenlijk resultaat of aan het oplossen van problemen of conflicten, ook wanneer de samenwerking een onderwerk betreft dat niet direct van particulier belang is.

  • Empathie

Tonen dat je rekening houdt met de (al dan niet rechtstreeks) geuite gevoelens, behoeften en wensen van anderen.

  • Mondelinge communicatie

Een mondelinge boodschap vaardig overbrengen zodat het publiek tot wie de boodschap gericht is, ze begrijpt.

  • Schriftelijke communicatie

Op een gestructureerde wijze en in begrijpbare en grammaticaal correcte taal ideeën en/of meningen op schrift te zetten zodat het doel, ze begrijpt.

2. Overige competenties

  • Initiatief

Uit eigen beweging acties voorstellen en/of ondernemen.

  • Stressbestendigheid

Tijdens en na moeilijke situaties, onder sterke druk, tegenslagen of kritiek efficiënt blijven functioneren.

  • Sociale vlotheid - Netwerken

Zich zonder moeite onder andere mensen begeven, gemakkelijk op anderen toestappen en zich in gezelschap m

Toelatings- en aanwervingsvoorwaarden

Om toegang te hebben tot de functie moet je als kandidaat:

  • een gedrag vertonen dat in overeenstemming is met de eisen van de functie waarvoor je
    solliciteert: aantonen via attest goed zedelijk gedrag (recent attest wordt opgevraagd vóór de indiensttreding).

  • de burgerlijke en politieke rechten genieten op de dag van het afsluiten van de inschrijvingen.

  • medisch geschikt zijn voor de uit te oefenen functie, in overeenstemming met de wetgeving betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk: uiterlijk op het moment van de indiensttreding.

 

Om in aanmerking te komen voor aanwerving moet je als kandidaat:

  • voldoen aan de vereiste over taalkennis op de dag van het afsluiten van de inschrijvingen: de kandidaat wordt enkel tot het examen toegelaten voor zover uit de vereiste diploma’s of studiegetuigschriften blijkt dat hij zijn onderwijs in het Nederlands heeft genoten. Indien dit niet het geval is moet de taalkennis vooraf door een examen bij Selor bewezen worden.

  • slagen voor het aanwervingsexamen.

  • voldoen aan de diplomavereiste. Voor de invulling van de vacature worden alleen kandidaten toegelaten met een bachelordiploma. Kandidaten zonder bachelordiploma kunnen zich ook kandidaat stellen indien zij minimum 2 jaar relevante ervaring kunnen voorleggen.
Verloop van de procedure en verloning

Verloop van de selectieprocedure interne vacantverklaring

  1. Indienen van de kandidaturen tegen uiterlijk zondag 9 juni 2024

motivatiebrief – uitgebreid CV – sollicitatieformulier - afschrift diploma

per mail: vacatures@welzijn13.be

  1. Mondelinge proef: in de week van 10 juni 2024.

  1. Aanstelling in de raad van bestuur W13: vrijdag 21 juni 2024

  1. Indiensttreding: zo snel mogelijk.

Verloning – aan de huidige index 1.922 %

Weddeschaal B1-B3

  • Bruto maandwedde 0 jaar anciënniteit: € 2.771,17 beginwedde
  • Bruto maandwedde 23 jaar anciënniteit: 4.669,34  eindwedde

Alle werkelijke diensten bij vorige overheden, die vermeld zijn in de rechtspositieregeling voor het personeel, komen in aanmerking voor het bepalen van de geldelijke anciënniteit.

Er wordt maximaal 8 jaar relevante privé-ervaring of relevante ervaring uit een zelfstandige activiteit toegekend.

Extralegale voordelen: maaltijdcheques, fietsvergoeding, hospitalisatieverzekering, 2de pensioenpijler, terugbetaling van het openbaar vervoer. 

Bij vragen over de inhoud van de functie of de selectieprocedure kan je contact opnemen met petra.demeyere@welzijn13.be

Sollicitatieformulier

Stuur met jouw cv en motivatiebrief ook het ingevulde sollicitatieformulier van W13 door. 

     Download hier het sollicitatieformulier