Resultaten dak- en thuislozentelling oktober 2021

In de nacht van 28 op 29 oktober 2021 vond er in het werkingsgebied W13 - de regio Zuid-West-Vlaanderen dus - een point-in-time dak- en thuislozentelling plaats. Liefst  45 diensten uit de regio telden mee. Vooral de 14 OCMW’s (44 %) en CAW Zuid-West-Vlaanderen (25%) vulden heel wat vragenlijsten in. De 45 diensten werden ondersteund door een onderzoeksteam van KU Leuven en UC Louvain onder leiding van Koen Hermans en Nana Mertens.

In Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem samen werden er in totaal 1.313 dak- of thuisloze personen geteld. Dat is 0,4 procent van de inwoners in Zuid-West-Vlaanderen. Het ging om 834 volwassenen en 479 kinderen.

Die dak- of thuisloze personen maakten deel uit van een van de volgende zeven categorieën: (1) overnachten in de openbare ruimte; (2) overnachten in noodopvang; (3) overnachten in opvang en tijdelijk verblijf; (4) overnachten in een instelling; (5) overnachten in een niet-conventionele ruimte; (6) overnachten bij familie of vrienden; (7) overnachten in een woning dreigende uithuiszetting.

Afbeelding

Uit het grootschalige onderzoek konden enkele conclusies worden getrokken:

  1. Een groot deel van de getelde personen is thuisloos (categorieën 3, 4 en 7). Het gaat om 446 volwassenen en 338 kinderen, of 784 personen in totaal. Er werden 388 dakloze volwassenen en 141 dakloze kinderen geteld (totaal: 529 personen).
  2. Gelukkig kan een belangrijk deel van de getelde thuisloze personen overnachten in opvang en tijdelijk verblijf (CAW-opvang, crisiswoningen, doorgangswoningen). Het gaat om 264 volwassenen en 214 kinderen (samen 478 personen) voor wie er zo al een tijdelijke oplossing is gevonden dankzij maatregelen van het eigen beleid.
  3. Met het cijfermateriaal kan W13 aan de slag om gerichter werk te maken van de strijd tegen dak- en thuisloosheid. Dat is een noodzaak, want veel thuisloze personen dreigen dakloos te worden, zoals gezinnen die met een dreigende uithuiszetting worden geconfronteerd. In die gezinnen wonen bovendien 104 kinderen, dat is 22 % van het totaal aantal getelde kinderen.
  4. Het onderzoeksteam stelde dat deze dak- en thuislozentelling een heel goede weergave is van de huidige situatie, net omdat de regio al lang bezig is met deze problematiek én de diensten die meetelden daardoor al heel wat ervaring hebben. Bovendien lijkt het er sterk op dat het aanbod aan initiatieven voor dak- of thuisloze personen heel goed bekend is, waardoor mensen er optimaal gebruik van maken.