Centraal inschrijvingsregister (CIR) is gelanceerd

Afbeelding

De Vlaamse overheid lanceerde op maandag 18 maart het centraal inschrijvingsregister (CIR). Dat is een digitaal platform waarop kandidaten voor een sociale woning zichzelf kunnen inschrijven en hun dossier kunnen bekijken, aanpassen en bevestigen.

Dit betekent ook dat alle bestaande kandidaat-huurders hun kandidatuur moeten bevestigen (actualisatie). Dit moeten ze doen door online in te loggen in het CIR, met hun eID of via de app itsme.

Inloggen kan vanaf 18 maart

Elke kandidaat-huurder zal hierover na 18 maart een brief ontvangen van de woonmaatschappij.

  • Wie voldoet aan de inschrijvingsvoorwaarden moet in het CIR bevestigen dat ze ingeschreven willen blijven als kandidaat-huurder. 
  • Wie volgens de gegevens niet meer voldoet aan de voorwaarden moet hiervoor de nodige bewijsdocumenten aanleveren. Opgelet: daarna moeten ze de kandidatuur ook nog eens herbevestigen.

Kandidaat-huurders krijgen 30 dagen vanaf de postdatum van de actualisatiebrief om hun dossier te bevestigen en eventueel bewijzen aan te leveren. Na deze periode wordt nog een herinneringsbrief gestuurd.

Let op: als er dan opnieuw niet gereageerd wordt binnen een termijn van 15 dagen wordt de kandidatuur geschrapt. Ook wanneer iemand niet meer voldoet aan de inschrijvingsvoorwaarden is dit het geval. Hierdoor verliest de kandidaat ook het recht op de huurpremie of de eventueel opgebouwde wachttijd om huurpremie te krijgen.

Sta je in contact met mensen op een wachtlijst voor een sociale woning? Zorg dan zeker dat ze binnen de termijn reageren en controleren of hun dossier wel volledig is en of alle belangrijke documenten mee in het dossier zitten. Anders worden zij geschrapt van de wachtlijst. Het is niet nodig om te wachten tot kandidaten de actualisatiebrief ontvangen, vanaf 18 maart kan er ingelogd worden om het nodige te doen! Dit via https://ikwilsociaalhuren.vlaanderen.be/

Maatregelen van woonmaatschappijen

Het is ook zeker aangeraden om tijdig na te vragen bij de kandidaat-huurders of zij een geldige en werkende eID of itsme-app hebben. Lukt het absoluut niet om via het centraal inschrijvingsregister de kandidatuur te bevestigen of de gevraagde documenten op te laden, bekijk dan zeker wat de lokale afspraken zijn met de woonmaatschappij. Alle woonmaatschappijen in Zuid-West-Vlaanderen nemen maatregelen om hier extra op in te zetten bij de opstart van het CIR (bv. via lokale zitdagen of samenwerking met digipunten).

Een overzicht van de woonmaatschappijen per gemeente:

  • !Mpuls voor Menen en Wervik
  • SW+ voor Kortrijk en Wevelgem
  • Elan voor Kuurne, Zwevegem, Avelgem en Spiere-Helkijn
  • Vivus voor Lendelede, Harelbeke, Waregem, Wielsbeke, Anzegem, Deerlijk, Oostrozebeke en Dentergem

Instructievideo's

Vlaanderen maakte een aantal instructivideo's over het Centraal Inschrijvingsregister. Hieronder vind je de video over het inschrijven zelf. De andere video's staan op deze pagina opgelijst.