Getuigenissen over EDC

"EDC kan basis zijn voor inclusieve samenleving"

Nele Declerck (37) woont in Torhout en werkt bij de gemeente Lendelede. Ze heeft vier kinderen, van wie een zoon met autisme en DCD en een zoon met syndroom van Gilles de la Tourette.

"Op reis in Italië in juli 2019 maakte ik voor het eerst kennis met de European Disability Card. In oktober 2020 vroeg ik de kaart aan voor mijn zoon met autisme. De kaart kon ik aanvragen omdat hij een dossiernummer heeft bij het VAPH. De aanvraag verliep via het contactformulier van de website www.handicap.belgium.be. Na 4 dagen ontving ik een e-mail dat de aanmaak van EDC door de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid zou worden opgevolgd. Na de afwerking ontvingen we de kaart per post."

"Voor mijn andere zoon heb ik nog geen kaart kunnen aanvragen. Dus voor de ene ging het eenvoudig, voor de andere totaal niet."

Teruggrijpen naar de kaart

"Af en toe kunnen we dankzij de kaart een ticket met korting kopen voor de ene zoon. Een speciale pas in parken voor een vlottere toegang tot attracties gebruiken we niet. Mijn indruk is dat de EDC niet goed bekend is."

"Persoonlijk ben ik wel blij dat er zoiets bestaat als EDC. Niet omdat er korting is bij een pretpark of dat je een rij dichter mag zitten als er een optreden is. Volwassenen en kinderen kunnen eventueel de kaart gebruiken om op een eenvoudige manier aan te tonen waarom ze zich anders dan anders gedragen."

"Zoals we weten, zit niet elke persoon met een beperking in een rolstoel en soms kunnen ze niet goed verwoorden waarom ze niet gepast reageren. Bij een interventie kunnen de personen teruggrijpen naar de kaart die ze op zak hebben."

Voordelen als extraatje

Als besturen, ordediensten, hulpdiensten, handelaars, vrijetijdsbestedingen, de algemene bevolking,… uitleg zouden krijgen over EDC, dan kunnen ze bij het voorleggen  van zo’n kaart begrip tonen voor mensen met een (onzichtbare) beperking. Het kan een basis vormen voor een inclusieve samenleving. Het kan het begin zijn van een leefbare samenleving voor iedereen. De andere voordelen zie ik eerder als een extraatje.

 

"Dankzij EDC kan ik mijn handicap overwinnen"

Chris Bossuyt woont in Wevelgem en ziet minder dan 1 procent. Ze is houder van een European Disability Card. Als ze naar een optreden in cultureel centrum Guldenberg gaat, kan een begeleider gratis mee.

Het filmpje kan je hieronder bekijken. Ben je op zoek naar een filmpje over de EDC in gebarentaal? Bekijk dan zeker het filmpje rechts onderaan.