Food Act 13 uitgelegd

Geschiedenis

Food Act 13 is ontstaan uit Food Act Kortrijk dat in 2014 opstartte als voedselhulpnetwerk en als een project rond arbeidszorg.  

In november 2018 startte Food Act 13 dan op, de regionale opschaling van Food Act Kortrijk. De partners in dit verhaal waren de Voedselbank West-Vlaanderen, de Zuid-West-Vlaamse voedselverdeelorganisaties, hogeschool VIVES, intercommunale Imog, Colruyt en Aldi.

De financiële middelen kwamen van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO), de Vlaamse overheid, Vlaanderen Circulair, de Provincie West-Vlaanderen, de Voedselbank West-Vlaanderen en de lokale besturen zelf.

In 2021 stopte de subsidie vanuit ELFPO. Sindsdien nemen de 14 lokale besturen 90 procent van de financiën voor hun rekening, terwijl ook de Voedselbank West-Vlaanderen en de Sociale Maribel middelen voorzien.

 

Doelen

Food Act 13 draait rond 3 zaken: het vermijden van voedseloverschotten, armoedebestrijding en activering.

     Vermijden voedseloverschotten

Elke dag halen supermarkten heel wat verse voedingswaren uit de rekken omdat de houdbaarheidsdatum bijna verstreken is. Dat is voeding die je nog perfect kan consumeren. Food Act 13 gaat langs bij filialen van een aantal supermarktketens (Colruyt, Okay, Bio-Planet, Carrefour, Aldi, Jumbo, Albert Heijn, AD Delhaize Vichte) om deze voedseloverschotten op te halen. Na de ophaling worden deze overschotten gesorteerd.

     Armoedebestrijding

In de regio Zuid-West-Vlaanderen is een aantal voedselverdeelorganisaties actief. Ook een aantal sociale organisaties delen voedsel uit aan mensen in kwetsbare situaties. Bij Food Act 13 kunnen deze organisaties terecht voor verse voeding: zij geven hun bestelling door en medewerkers van Food Act 13 brengen de verse voeding dan rond. De organisaties kunnen voor voornamelijk droge voeding trouwens terecht bij de Voedselbank West-Vlaanderen, onze gewaardeerde partner en buur in Kuurne.

     Activering

Food Act 13 heeft een coördinator en twee werkvloerbegeleiders in dienst. Zij werken intensief samen met mensen die via de VDAB, het OCMW of GTB aan de slag gaan. De bedoeling is om hen na een opleidings- en tewerkstellingstijd te laten doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt.  

 

Werkwijze

Medewerkers van Food Act 13 halen overschotten verse voeding op bij supermarkten, bakkerijen en landbouwers. Die overschotten worden gesorteerd en gratis verdeeld onder tientallen voedselverdeelorganisaties en sociale organisaties.

Die organisaties delen de verse voeding met mensen in een kwetsbare situatie: zij hebben zo toegang tot een gevarieerder en evenwichtig consumptiepatroon.

Image

 

Ben jij een organisatie die overschotten aan verse voeding wil schenken aan Food Act 13? Ben jij een organisatie die graag via Food Act 13 verse voeding wil krijgen om uit te delen? Vul het contactformulier in en we nemen contact met je op.

     Ga hier naar het contactformulier