W13 lanceert podcast 13-13 over dak- en thuisloosheid

Hoe is het écht om geen thuis te hebben? Met die insteek ging welzijnsvereniging W13 de afgelopen maanden aan de slag. Het resultaat is de podcast 13-13. Daarin getuigen acht personen over de periode waarin ze dak- of thuisloos waren. Acht rauwe, pakkende en ontroerende afleveringen die een eerlijk beeld geven over dak- en thuisloosheid in de regio. Bokskampioene Oshin Derieuw is ambassadeur van het project.

Dak- en thuisloosheid: dit thema is het hele jaar door actueel. Het is een niet te onderschatten probleem. Ook niet in Zuid-West-Vlaanderen. Dat toonde een telling in oktober 2021 aan: 1.313 personen in onze regio zijn dak- of thuisloos, van wie 479 minderjarigen.

Verhalen vertellen

Iedereen van die 1.313 personen heeft zijn eigen verhaal. Verhalen die vaak binnenskamers blijven, maar zeker ook verteld mogen worden aan het brede publiek. Want enkel zo kunnen vooroordelen over dak- en thuisloosheid op zijn minst weerlegd worden.

Met die insteek ging W13 samen met het Kortrijkse medialab Quindo en met de steun van het Streekfonds West-Vlaanderen aan de slag. Het doel: een podcast van acht afleveringen waarin streekgenoten vertellen over de periode waarin ze dak- of thuisloos waren.

"Met de hulp van partnerorganisaties zijn we erin geslaagd om acht mensen te vinden die hun verhaal willen doen", vertelt Mauranne Debosschere, expert Wonen bij W13. "Het interessante is dat we zowel mannen als vrouwen vonden, zowel jongere mensen als mensen met enige levenservaring. Dat zorgt voor een bijzondere mix van verhalen." 

13-13 als naam

In de podcast vertellen Kim, Laura, Conny, Mohamed, Dirk, Giordy, Saddam en Didier hun verhaal. Didier: “Ik vond het belangrijk om mee te doen, zodat mensen eens een ander zicht krijgen op de mensen die op straat leven, om het cliché te doorbreken. Als je dakloos bent, krijg je meteen een stempel van alcoholverslaafde of drugsverslaafde die zijn huur niet kan betalen. Dit klopt niet.”

De podcastreeks zelf kreeg de naam 13-13. "De naam verwijst in eerste instantie naar de 1.313 dak- en thuisloze personen in de regio", legt voorzitter van W13 Philippe De Coene uit. "De 13 komt bovendien in de naam van de welzijnsvereniging voor. Als W13 hopen we alvast om met deze rauwe en tegelijk ontroerende podcast de beeldvorming over dak- en thuisloze personen te kunnen veranderen."

Image