De Gele Doos kan je leven redden

Wat is de Gele Doos?

De Gele Doos is een gele bewaardoos. In de doos steken belangrijke persoonsgegevens, contactgegevens en medische gegevens. Je bewaart de Gele Doos in (de deur van de) koelkast. Dit is een gemakkelijke vindplaats voor de hulpverleners. Zo hebben zij snel de nodige informatie om je te helpen wanneer je in nood bent. 

Belangrijk: als je een Gele Doos in je koelkast bewaart, plak dan de bijhorende blauwe sticker op de achterkant van je voordeur. Zo weten de hulpdiensten dat er een Gele Doos aanwezig is. 

 

Wat zit er in de Gele Doos?

De Gele Doos bestaat uit een bewaardoos, een ringboekje, een vermissingsfiche en een pochette en een stickervel. 

  • Stickervel: plak de blauwe sticker op de achterkant van je voordeur. Zo weten hulpverleners dat er een Gele Doos in je koelkast zit. Plak de sticker met noodnummers op een zichtbare plaats bij je telefoon. 
  • Ringboekje: daarin staan belangrijke persoonsgegevens, contactgegevens en medische gegevens. Vul zo nauwkeurig mogelijk het ringboekje in met een balpen. Verandert er iets? Pas dan de informatie in het ringboekje aan. Steek het ringboekje in de pochette. 
  • Vermissingsfiche: vul standaard de witte kaders in met een balpen. Je vult de rode kaders enkel in bij vermissing. Plooi na het invullen het blad in 4 en steek het blad in de pochette. 
  • Pochette: de pochette bevat het ringboekje en de vermissingsfiche. Je kan ook andere documenten toevoegen (bijv. samenvatting medisch dossier, kopie van wilsbeschikking).

 

Voor wie is de Gele Doos?

Alle 80-plussers uit Zuid-West-Vlaanderen die zelfstandig wonen, kunnen een Gele Doos aanvragen. Het gaat om inwoners uit Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem. Hoe je een Gele Doos kan aanvragen, hangt af van gemeente tot gemeente. 

 

De Gele Doos is gratis