Wijk-werken

Van PWA naar wijk-werken  

Op 1 januari 2018 is de Vlaamse maatregel wijk-werken in voege getreden. Deze nieuwe tewerkstellingsmaatregel moet het voormalige PWA vervangen. Het is VDAB die de bevoegdheid kreeg om het instrument uit te werken, het zijn de lokale besturen die organisator zijn van wijk-werken. In tegenstelling tot PWA heeft de wetgever duidelijk gekozen voor een focus op doorstroom en vergt deze maatregel dus een volledig nieuwe aanpak.  

 

Wat is wijk-werken?

Als particulier, onderwijsinstelling, lokaal bestuur en land- en tuinbouwer kan je cheques aankopen voor € 7.45 waarmee je per uur een wijk-werker kan ‘inhuren’ om een bepaalde taak uit te voeren.

Deze taken zijn telkens aanvullend van regulier personeel / zijn kleine taken die professionelen niet uitoefenen omwille van de omvang. Op de VDAB-website (https://www.vdab.be/wijk-werken) kun je terugvinden welke opdrachten mogelijk zijn per gebruiker.

 

Wat moet ik doen om een wijk-werker te vinden?

Om van wijk-werken gebruik te maken moet je je als gebruiker aanmelden bij Edenred. Daar kun je cheques kopen om de wijk-werkers te betalen (heel gelijkaardig aan dienstencheques). Neem best wel even contact op met de wijk-werkcoaches vooraleer je registreert. Zij kunnen luisteren dan naar jouw vraag en kunnen je beter op weg helpen.

 

In bijna alle gemeentes van W13 is er een wijk-werkcoach die  minstens 1 halve dag per week aanwezig is op een vaste zitdag. Hieronder kun  je de gegevens vinden van de wijk-werkcoach in jouw gemeente. Door contact op te nemen kan de wijk-werkcoach meer gerichte informatie geven. 

Je kunt ook terecht op het algemeen nummer van wijk-werken W13 op 056 / 24 16 25

 

 

Coördinator: Sien Depouvre

 

Avelgem: Amber Verfaillie Zitdag op maandagvoormiddag in Leopoldlaan 66, te Avelgem.

Deerlijk: Margot Bruyneel Zitdag op woensdagvoormiddag in Sociaal Huis te Deerlijk, Vercruysse de Solartstraat 22, en op vrijdagvoormiddag in Sociaal Huis, Lieven Bauwensstraat te Vichte / Anzegem.

Harelbeke: Ann Baert  Zitdag donderdagvoormiddag in OCMW Harelbeke, Paretteplein 19. (Afwezig op dinsdag)

Kortrijk: Stephanie Pollet Zitdag op maandagvoormiddag en dinsdagnamiddag in Werkwinkel Kortrijk - Lekkerbeetstraat 5. (Afwezig op woensdag) en Els Coopman Zitdag op maandagvoormiddag in Werkwinkel te Kortrijk, Lekkerbeetstraat 5. Afwezig op woensdagnamiddag.

Kuurne:  Kristof Piccavet woensdagvoormiddag in Sociaal Huis, Kortrijksestraat 2, Kuurne.

Lendelede: Ann Baert Zitdag op woensdagvoormiddag in Sociaal Huis Lendelede, dorpsplein 8

Menen: Valentine Techel Zitdag op woensdagvoormiddag in de Werkwinkel in Menen, Wervikstraat 186 Menen.

Waregem: Bert Velghe Zitdag op dinsdagvoormiddag in Werkwinkel Waregem, Noorderlaan 66. (Afwezig op maandag- en vrijdagnamiddag) en Dorine Keirsbulck Zitdag op dinsdagvoormiddag in Werkvinkel Waregem, Noorderlaan 66.

Wervik: Louis verbeke  Zitdag op vrijdagvoormiddag in OCMW Wervik.

Wevelgem: Mathieu Vens Zitdag op donderdagvoormiddag in OCMW Wevelgem, Deken Jonckheerestraat 9, Wevelgem.

Zwevegem: Kristof Piccavet Zitdag op dinsdagvoormiddag in Blokkestraat 29/01 Werkpunt Zwevegem