Persbericht - Regionale contactopsporing maakt gebruik van gsm-nummers
Na 4 weken heeft het nieuwe team contactopspoorders van W13 al 1.667 personen bereikt. Goed om te weten is dat zij gebruik maken van gsmnummers en dus niet via een telefooncentrale bellen.

Op 6 januari startte een nieuw team van lokale contactopspoorders. Dankzij de erkenning van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid kunnen zij gebruik maken van het Vlaams script. “Na 4 weken staat de teller op 1.667 telefoons”, reageert Philippe De Coene, voorzitter van W13. “De contactopspoorders belden zowel COVID-19-besmette personen als hun hoogrisicocontacten op.”

GSM-nummers

Goed om te weten is dat de regionale contactopspoorders iedereen met gsm-nummers bellen. Die nummers beginnen bijna altijd met 0473 74 03. Al gebruiken de regionale contactopspoorders ook nummers die niet beginnen met 0473. Je vindt ze allemaal hier.

De gegevens die de contactopspoorders van de opgebelde personen krijgen, behandelen zij heel vertrouwelijk."We merken dat de overgrote meerderheid van de mensen heel tevreden is met het telefoontje en ook blij is dat we een luisterend oor bieden", vertelt Barbara Denys, coördinator lokale contactopsporing. "Als blijkt dat iemand hulp kan gebruiken, doen we het nodige om die persoon te helpen."

Ook op zaterdag

In Zuid-West-Vlaanderen kan je van maandag tot en met vrijdag tussen 8 uur en 20 uur telefoon krijgen van een contactopspoorder. Vanaf 6 februari kan dit ook op zaterdag het geval zijn.

Ook Vlaamse contactopspoorders

Behalve de regionale contactopspoorders van W13 zijn er in Zuid-West-Vlaanderen ook Vlaamse contactopspoorders aan de slag. Die bellen met een 02-nummer. Ze doen allebei hetzelfde werk, namelijk contact- en bronopsporing. Het is dus mogelijk dat mensen die met COVID-19 zijn besmet en hun hoogrisicocontacten zowel een regionale als Vlaamse contactopspoorder aan de lijn krijgen.