Pilootproject Rollend fonds Noodkopers

W13, Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen, het OCMW van Kortrijk en de steden Harelbeke en Menen zetten samen hun schouders onder dit project. Intercommunale Leiedal ondersteunt het initiatief met de werking van haar RenovatieCoach. De ambitie? Energie besparen én de woonkwaliteit voor kwetsbare huishoudens verbeteren. Met de steun van de Provincie West-Vlaanderen wordt de methodiek, gebaseerd op Dampoort Knapt Op (Gent), getest op drie woningen van noodkopers, om ze later eventueel verder uit te rollen in de regio en bij uitbreiding in West-Vlaanderen. 

In overleg met de provincie werden drie woningen geselecteerd (eentje in Kortrijk, eentje in Harelbeke en eentje in Menen) om via subsidieretentie de nodige renovatiewerken uit te voeren. De eigenaars worden begeleid bij de renovatie en hoeven de energiebesparende investeringen pas terug te betalen bij verkoop van de woning. Op die manier worden energiebesparende renovaties ook haalbaar voor kwetsbare huishoudens. 

Voor wie?

Noodkopers zijn eigenaars van een woning die niet de middelen hebben om een grondige renovatie of zelfs noodzakelijke herstellingswerken uit te voeren. 

Timing

In 2021 wordt het project afgerond.