Food Act 13 - Resultaten

Dat Rome niet gebouwd werd in één dag tijd wisten we al een tijdje, maar dat verhindert Food Act 13 niet om in een relatief korte tijd bijna volledig op kruissnelheid te geraken!

Sinds begin december werkt Food Act 13 vanuit Kuurne aan een verbeterde en efficiëntere manier van voedselherverdeling. Toegegeven: hier en daar kenden we wat vertraging, kon communicatie wat beter, was het jammer dat er een spiegel van een koelwagen werd afgereden maar dit in de marge… Resultaten zijn fijner om mee te geven: 14 doelgroepmedewerkers, 2 coaches, 1 administratieve medewerker, 4 camionettes, 1 gekoelde loods, 750 plastieken bakken, middelen van PDPO, financiën van ieder betrokken OCMW, private middelen van Lions Harelbeke en Provinciale Voedselbank en tevreden verantwoordelijken.

Dit zijn de ingrediënten om samen te werken met 6 Colruyts, 8 Aldi’s, 1 Bio-Planet, 1 Metrovestiging, 1 Hypercarrefour en tal van lokale handelaars en landbouwers. Hierdoor halen we dagelijks +/- 1100 à 1200 kg aan voedseloverschotten op en verdelen we deze iedere week aan ongeveer 40 à 45 organisaties. Een mooi recept om te werken aan regionale samenwerking.

Na 1 jaar FoodAct 13

Food Act 13 bestaat bijna 1 jaar en kan al heel mooie resultaten presenteren. Op 8 november 2019 organiseert Food Act 13 een tweede netwerkmoment waar alle afnemers op werden uitgenodigd. De resultaten worden meegegeven maar hier alvast een tip van de sluier: er werden 49 gesprekken gevoerd met potentiele leerwerknemers die resulteerden in 48 contracten van een tewerkstelling in een bepaald statuut ( vrijwilliger, BVS, TWE, WES), sinds maart 2019 een precieze registratie van wat werd opgehaald aan voedseloverschotten en wat er waar werd verdeeld, maar liefst 210.000 kg aan voedsel werd verdeeld aan in totaal 79 verschillende organisaties in onze regio…

Op maandbasis betekent dit dat we zo een 15 leerwerknemers activeren en ongeveer 26 ton ophalen en verdelen.