Food Act 13 zamelde 410 ton voeding in en bindt mee de strijd aan tegen de lege brooddoos op school

Food Act 13 heeft er een druk 2021 opzitten: vorig jaar zamelde het regionale voedseldistributieplatform van W13 liefst 410.628 kilo voedingsoverschotten op. Dat is gemiddeld 8,5 ton per week of 1.700 kilo per werkdag. Na sortering werd de voeding verdeeld onder 80 organisaties die mensen in een kwetsbare situatie helpen.

Food Act 13 is in Zuid-West-Vlaanderen een onmisbare schakel geworden in de strijd tegen voedselverspilling. Dat tonen de cijfers van 2021 aan: het regionaal voedseldistributieplatform heeft met 410.628 kilo ingezamelde voeding opnieuw een recordjaar achter de rug. In 2020 haalde Food Act 13 al 358 ton voedingsoverschotten op. In 2019 was dat 284,5 ton of 126.000 kilogram minder. Intussen is de kaap van 1 miljoen kilo ingezamelde voeding al ruimschoots overschreden.

Bram Deloof, ondervoorzitter W13: "Jaar na jaar stijgt het aantal ton voedseloverschotten dat Food Act 13 op het bord brengt bij gezinnen in plaats van weg te gooien. Dit komt door het investeren in lokale sociale kruideniers in de gemeentes van W13. Op die manier zorgen we voor een doorstroom van de verse producten, mensen kunnen aan sterk gereduceeerde prijzen kopen wat ze willen en zorgen zo voor gezondere maaltijden thuis. De voedseloverschotten blijven, Food Act 13 moet zichzelf blijven heruitvinden om gezinnen maximaal én op de meest efficiënte manier te bereiken. Ook dit jaar staat een efficiëntie-oefening gepland."  

94 procent verdeeld

Vier bestelwagens rijden elke werkdag rond om de voedseloverschotten op te halen. Die overschotten worden gratis ter beschikking gesteld door warenhuisketens Colruyt, Okay, Bio-Planet, Metro, Carrefour, Aldi. Recent is daar Jumbo bijgekomen. Ook een aantal bakkerijen en landbouwers in de regio schenken voeding, terwijl Food Act 13 ook nauw samenwerkt met de Voedselbank West-Vlaanderen.

Al die waren worden in het magazijn in Kuurne gesorteerd. Indien er een houdbaarheidsdatum of gebruiksdatum is vermeld, gebeurt die sortering volgens datum. Daarna worden de aanvragen van de organisaties bekeken, de bestellingen klaargemaakt en vertrekken de bestelwagens om de voeding te leveren. In 2021 kon Food Act 13 door de efficiënte manier van werken 94 procent van de ingezamelde voeding - 381.011 kilogram - verdelen.

Winkelwaarde van bijna 2,7 miljoen euro 

Die 381 ton verdeelde voeding bestaat voor een derde uit groenten, namelijk 123.379 kilogram. De top vijf wordt vervolledigd door fruit (78.618 kg), kaas-melkproducenten-eieren (46.618 kg), vleeswaren (26.134 kg) en bereide gerechten (24.500 kg). 

Dankzij de inspanningen van de Food Act 13-medewerkers wordt voeding met een grote winkelwaarde gered van de vuilnisbak. Zo bedraagt de indicatieve winkelwaarde van de geredde voeding in 2021 liefst 2.693.720 euro. Minstens even belangrijk is dat met die voeding een 80-tal organisaties een goede 5.000 gezinnen in de streek kunnen helpen. Het aantal gezinnen dat een beroep doet op dergelijke organisaties die voedingswaren uitdelen, is het laatste jaar trouwens opnieuw gegroeid.

Behalve armoedebestrijding en de strijd tegen voedselverspilling is Food Act 13 ook belangrijk wat betreft werk: de ophaling, sortering en levering van de voeding gebeurt door leerwerknemers. Zij worden begeleid door twee werkvloerbegeleiders, een coördinator en een administratief medewerker. In 2021 waren er 34 leerwerknemers aan de slag bij Food Act 13.

Lege brooddoos

Food Act 13 levert voeding aan in totaal 80 organisaties. Dat gaat om sociale en voedselverdeelorganisaties, maar ook om een aantal scholen.

Philippe De Coene, voorzitter W13: "We zijn gestart in Kortrijk op basis van een bevraging van de scholen rond het fenomeen van de lege brooddozen. Intussen krijgen zes scholen op regelmatige basis een levering: Ter Bruyninghe 1 & 2, De Dobbelsteen, De Dobbelsteen XL, Drie Hofsteden en Sint-Jozef. Zij krijgen wekelijks verschillende keren voeding aangeleverd, gaande van groenten en fruit over koeken tot yoghurt en brood. Dat loopt goed en we zijn klaar om andere scholen in de regio te helpen."

Barbara Tesch, directeur BS Drie Hofsteden: "We zijn heel tevreden over de samenwerking met Food Act 13. Tweemaal per week krijgen wij vanuit het voedseldistributieplatform fruit, groenten en yoghurt aangeleverd. Zo kunnen kinderen die geen tussendoortje mee hebben voor de speeltijd toch iets eten. Verder gebruiken we deze voedingswaren ook in de opvang. Af en toe levert Food Act 13 ook brood. Dat brood vriezen we in en halen we uit wanneer we zien dat kinderen 's middags op school blijven, maar niets te eten hebben. In de strijd tegen de lege brooddoos geeft Food Act 13 ons dus de broodnodige steun."

Extra middelen

Food Act 13 wordt alvast enorm geapprecieerd door de organisaties aan wij het voeding levert. Dat geldt ook voor experten. In december vorig jaar kreeg Food Act 13 namelijk de titel Prima Plattelandsproject 2021 in de categorie samenwerking. Midden december kende de Vlaamse Regering aan Food Act 13 een projectsubsidie van 140.723,54 euro toe in het kader van oproep 'sociale distributieplatformen naar voedselhubs'.