Drie woningen gerenoveerd via rollend fonds
Drie woningen in Harelbeke, Kortrijk en Menen zijn structureel en energetisch gerenoveerd met middelen van de Provincie West-Vlaanderen en de drie lokale besturen. Het ging om een proefproject dat de naam rollend fonds kreeg.

Voor mensen met een beperkt budget of inkomen die een woning hebben gekocht, blijven er na de vaste kosten geen middelen over om de woning te renoveren. In Vlaanderen zijn ze met 119.000, de gezinnen die een eigen woning hebben, maar in slechte, ongezonde omstandigheden wonen. Een aanzienlijk deel van hen kocht een minderwaardige woning omdat ze niets betaalbaars vonden op de private huurmarkt of omdat ze op een lange wachtlijst voor een sociale woning terechtkwamen.

Het rollend fonds

Om de mensen te ondersteunen, startte in 2019 het pilootproject rollend fonds. Dat is een experiment, gebaseerd op het model ‘Dampoort Knapt Op’ uit Gent. Het doel: via een nieuw financieringsmodel mensen in een kwetsbare situatie de kans geven om hun woning energetische en diepgaand te renoveren.

Het rollend fonds werd opgestart in de schoot van W13 (de welzijnsvereniging van de lokale besturen Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem en van CAW Zuid-West-Vlaanderen). In samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen, de lokale besturen Menen, Kortrijk en Harelbeke, Leiedal en Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen werd een juridisch en inhoudelijk kader ontwikkeld om de basis te leggen voor een mogelijke opschaling van dit project.

Financiële steun en coaching

Het project kreeg voor dit experiment de steun van de Provincie West-Vlaanderen, namelijk 100.000 euro. Ook de drie lokale besturen (samen 30.000 euro) zorgden voor middelen. Met deze steun en met aanvullende premies en een energielening werden de drie woningen gerenoveerd. Behalve financiële ondersteuning konden de eigenaars van de woningen tijdens de renovatie rekenen op de ondersteuning van de renovatiebegeleider uit Kortrijk en de renovatiecoaches van Leiedal.

Intussen zijn de drie woningen gerenoveerd. Wel is het zo dat de eigenaars na bijvoorbeeld de verkoop of vervreemding van de woning het geïnvesteerde bedrag vanuit het rollend fonds moeten terugbetalen. Het gaat om 40.000 euro per woning. Er werd hiervoor met de eigenaars een overeenkomst afgesloten.

De toekomst

Vanuit W13 wordt onderzocht om dit project regionaal op te schalen en financiering te zoeken. Op basis van dit project start Kortrijk met de steun van Vlaanderen met het renoveren van 36 woningen van mensen met een beperkt budget.