Waarom?

Een groeiende groep jongvolwassenen krijgt te maken met financiële moeilijkheden. Dit blijkt uit zowel onderzoek als de dagelijkse praktijk binnen de hulp- en dienstverlening. Ongeveer 1 op de 8 leerlingen derde graad vertoont financieel risicogedrag. Bij deze groep adolescenten zien we dat er heel wat nood is aan het versterken van financiële vaardigheden en het verhogen van een kritische houding en een weerbaarheid tegen beïnvloeding. De overgang naar zelfstandig wonen bij jongeren is een cruciale levensfase. Deze stap vraagt heel wat kennis en vaardigheden om een goede start te maken bij het zelf beheren van een budget.
Met de budgetbeurs willen we jongvolwassenen kennis laten maken met de verschillende financiële aspecten van het zelfstandige leven.   

Concept

Via een ervaringsparcours willen we jongeren op een interactieve manier onderdompelen in verschillende aspecten van het zelfstandig leven en de financiële gevolgen die bepaalde keuzes hebben. Jongeren doorlopen het parcours aan de hand van een concreet personage. Zij worden op die manier uitgedaagd om keuzes te maken en hun budget in evenwicht te houden aan de hand van volgende thema’s:

  • op eigen benen, wat nu?
  • wonen en energie
  • dagelijkse kost
  • media
  • vrije tijd

De budgetbeurs staat jaarlijks in Kortrijk, Menen en Waregem - behalve in coronatijden - en dit voor alle 6de en 7de jaars van de scholen in die regio’s.

Er is ook de mogelijkheid om de beurs op te zetten in de eigen school of organisatie.

Vragen hierover? Mail naar biz@welzijn13.be.

 

Handig om te weten: We hebben ook een aangepaste beurs voor anderstaligen en een mini Wakosta?!-beurs voor kinderen uit het 6de leerjaar.

 

Media Folder