Buddyproject BIZondere duo’s breidt uit

Foto Ludo Ostijn

Steeds meer mensen hebben moeite om hun budget te beheren. Zij kunnen bij het OCMW of het CAW begeleiding krijgen. Wie daarnaast nog ondersteuning wil, kan zich inschrijven voor het project BIZondere duo’s. Dan krijgen zij een buddy. “Ik heb niet meer zoveel energie als vroeger en ben blij dat ik hulp krijg”, zegt Nelson uit Kortrijk.

Wie hulp nodig heeft, kan altijd aankloppen bij het OCMW van zijn gemeente of het Centrum Algemeen Welzijnswerk Zuid-West-Vlaanderen. Omdat iemand soms meer hulp nodig heeft dan een hulpverlener kan bieden, startte BudgetInZicht (BIZ) Zuid-West-Vlaanderen, dat deel uitmaakt van W13, het pilootproject BIZondere duo’s op. Partners van het eerste uur waren CAW Zuid-West-Vlaanderen en het Huis van Welzijn Harelbeke. 

Aanvullende hulp

In BIZondere duo’s wordt een cliënt in financiële begeleiding bij het OCMW of het CAW gekoppeld aan een buddy. “De cliënt, de hulpverlener en de buddy vormen als het ware een driehoek”, zegt Margot Bonte van BIZ Zuid-West-Vlaanderen. “De buddy biedt op een informele manier aanvullende hulp: het is niet de bedoeling dat die persoon een tweede hulpverlener wordt, maar samen met de hulpverlener afspraken maakt over wie wat doet.”

Diederich uit Kortrijk is de buddy van Nelson. “Ik help graag mensen”, vertelt hij. “Toen ik over dit buddyproject hoorde, heb ik me dan ook ingeschreven.” Na enkele uren opleiding werd hij buddy van Nelson, die maar al te blij is met de extra hulp. Nelson: “Ik ben al een dagje ouder en heb niet meer zoveel energie als vroeger. Hulp is dus welkom. Mijn buddy helpt me bijvoorbeeld boodschappen te doen. Zelf heb ik geen auto, maar ik kan gelukkig rekenen op Diederich.”

Draad weer opnemen

Diederich zelf helpt Nelson graag. Hij krijgt er ook veel voor terug, zegt hij. “Na een tijdje voel je dat er een band ontstaat. Je wordt vrienden. Je wordt zo een deel van zijn leven en je gaat samen dingendoen. We zijn eigenlijk samen op pad en dat vind ik het mooie van BIZondere duo’s.”
Het Huis van Welzijn Harelbeke stapte van bij de start in het project. “De buddy biedt de maatschappelijk werker ondersteuning door zijn informele band met de cliënt”, zegt Ruben Onraet. “Ook al is die hulp tijdelijk, het motiveert de cliënt om de draad weer op te nemen. BIZondere duo’s is dus zeker een meerwaarde.”

Opstart in 3 gemeenten

Het project BIZondere duo’s loopt intussen in Harelbeke, Anzegem, Zwevegem en bij CAW Zuid-West-Vlaanderen. In 2021 starten ook Deerlijk, Kuurne en Menen met dit buddyproject.