Inspiratiedag kwetsbare jongvolwassenen 29/11

 

 

UITNODIGING INSPIRATIEDAG 29/11/2018
"JONGVOLWASSENEN VOORBEREIDEN OP & ONDERSTEUNEN BIJ ZELFSTANDIG WONEN"
SITUERING

De stap naar zelfstandig wonen is voor elke jongere een belangrijk moment. Het vergt heel wat kennis en vaardigheden om hierbij een goede start te maken en het budget in evenwicht te houden. Voor kwetsbare jongvolwassenen is de nood aan een ondersteunend netwerk bij deze stap dan ook extra van belang.

We nodigen jou daarom graag uit op onze inspiratiedag waar je onder meer enkele persoonlijke verhalen van jongeren hoort en kennis maakt met de budgetbeurs, een ervaringsparcours waar deelnemers de verschillende financiële aspecten van het zelfstandig leven onder de loep nemen. In de namiddag kan je kiezen tussen verschillende workshops rond financiële educatie en netwerkondersteuning. Geert Six, artistiek leider van het theatergezelschap ‘Unie der Zorgelozen’  zal de dag op een beklijvende manier afsluiten!

VOOR WIE?
 
Alle praktijkwerkers die samen op pad gaan met kwetsbare jongvolwassenen om hen voor te bereiden op en te ondersteunen naar zelfredzaamheid, en dit uit diverse sectoren: onderwijs (leerkrachten, CLB, leerlingenbegeleiders, …), VAPH-diensten, GGZ-diensten, OCMW, CAW, diensten Jongerenwelzijn, jeugddiensten, opbouwwerk, brugfiguren, …
WAAR & WANNEER?
 
Donderdag 29 november 2018 van 9u-17u
CC Het Spoor - Eilandstraat 6 - 8530 Harelbeke

http://www.cchetspoor.be/hoe-te-bereiken
PROGRAMMA
 • 9u: Onthaal
 • 9u30: Start programma
 • 9u45: Ervaringsparcours met jongeren en de budgetbeurs
 • 11u45: Netwerklunch
 • 13u: Workshop 1 *
 • 14u: Workshop 2 *
 • 15u15: Afsluit door Geert Six, artistiek leider van theatergezelschap ‘Unie der Zorgelozen’
 • 16u: Netwerkreceptie
WORKSHOPS

*Voor het programma in de namiddag kan je een keuze maken uit volgende workshops:

1. Digitaal budgetspel ‘Paystation'

 • Via het computerspel Paystation ontdekken jongeren welke kosten er bij een leven op eigen benen horen. Na de droomronde volgt de harde realiteitsronde: slagen ze erin om het budget van hun personage goed te beheren?! Tijdens deze workshop maak je kennis met dit groepsspel en ontdek je hoe je er beroep op kan doen. Noot: Als je deelneemt aan deze workshop vragen we om je eigen laptop mee te brengen.
 • Begeleider: Jolien Cooman, freelance spelbegeleider BIZ Centraal-West-Vlaanderen
2. In groep aan de slag rond financiële geletterdheid  
 • Via verscheidene sessies in groep kunnen jongvolwassenen heel wat leren van elkaar rond financiële geletterdheid: omgaan met hun leefgeld, papieren en facturen sorteren, een budgetplan opmaken, gezond & budgetvriendelijk koken, .... Tijdens deze workshop maak je kennis met de diverse groepsmodules die bestaan betreffende dit thema en kom je te weten hoe je hierop beroep kan doen vanuit jouw organisatie.
 • Begeleiders: Kathleen Goethals, freelance vormingswerker BIZ Centraal-West-Vlaanderen & Darline D’Haene, OCMW Waregem
3. Duobegeleiding jongvolwassenen over sectoren heen
 • Hoe ga je als jongerenhulpverlener aan de slag in intersectorale teams en/of in duobegeleiding bij de ondersteuning van jongeren bij het ‘zelfstandig wonen’?  In deze workshop krijg je voeling met 2 concrete praktijkervaringen. Je maakt er onder meer kennis met de sterktes en leerpunten van een interdisciplinaire samenwerking.
 • Begeleiders: Andy Vanstechelman, CAW Centraal-West-Vlaanderen en Marian Popelier, TCK De Komma (project loopplanken), Bernard Benoot, CAW Zuid-West-Vlaanderen en collega project JOIN (project loopplanken en JOIN)
4. Tools (financiële) zelfredzaamheid
 • Tijdens deze workshop maak je kennis met allerlei educatieve tools die je kan hanteren om jongvolwassenen te ondersteunen in hun traject naar (financiële) zelfredzaamheid: spelmateriaal, websites, filmpjes, hulpmiddelen om facturen te ordenen, om je budget in beeld te brengen, … Naast een interactieve infomarkt voorzien we een plenaire voorstelling van de splinternieuwe website Smart Ateljee.
 • Begeleiders: Eveline Bohez en Eva Haerdeman, BIZ Centraal-West-Vlaanderen & Evy Vankeirsbilck, De Hoge Kouter Kortrijk
5. Bewindvoering
 • In deze workshop maak je kennis met de wet op bewindvoering in de praktijk en zoomen we concreet in op de doelgroep jongvolwassen:  “Is de procedure anders voor jongvolwassen?”, “Wat zijn extra aandachtspunten?”, ...
 • Begeleider: Goedele Vandenbulcke, vrederechter regio Kortrijk

6. Netwerkontwikkeling via ‘Eigen Kracht Conferentie’  

 • In deze workshop krijg je voeling met de mogelijkheden en sterktes van een ‘Eigen kracht Conferentie’. De galante positie voor een begeleider, werken op maat van de cliënt, het behouden en aanwenden van de krachten van het netwerk, ... worden er tastbaar gemaakt aan de hand van heel wat praktijkvoorbeelden.
 • Begeleiders: Kristine Donche, vrijwilliger EKC & Wouter Vanclooster, vzw Oranjehuis  
7. Sur Ma Route  
 • Jongeren die de jeugdzorg verlaten, botsen vaak op heel wat drempels als ze 18 worden en alleen gaan wonen, vaak zonder netwerk en met beperkte financiële middelen. Cachet is een vzw die deze jongeren een stem geeft en vanuit hun ervaringen in dialoog gaat met politici en hulpverleners. In deze workshop sta je samen met hen stil bij enkele concrete voorstellen om die overgang naar zelfstandigheid te faciliteren. OCMW Kortrijk deelt hun ervaringen in deze samenwerking.
 • Begeleiders: vzw Cachet & OCMW Kortrijk
KOSTPRIJS & HOE INSCHRIJVEN?

De deelnameprijs voor de inspiratiedag bedraagt € 35.
Inschrijven kan t.e.m. 15/11/2018 via dit formulier! 

 

Let wel: jouw inschrijving is pas definitief na betaling. Gelieve het inschrijvingsgeld van € 35 over te schrijven op het rekeningnummer van CAW Centraal-West-Vlaanderen BE64 4675 3755 1152 met vermelding van 'BIZ inspiratiedag' & je naam.